Et æble blir til cider


Rigtig cider begynder med et æble og slutter med en flaske. Naturen sætter selv gang i ciderprocessen – gæren spiser af sukkeret og omdanner det til alkohol, kulsyre og smagsstoffer. Det handler om gode æbler og optimale betingelser for gæringsprocessen.

Undervejs er der mange valg at tage. Vil man tilsætte en særlig gærtype (fx champagnegær) eller gøre brug af den vildgær, der i forvejen sidder på æblerne? Hvor ofte vil man omstikke cideren? Vil man degorgere eller kan man lide en cloudy cider? Vil man standse gæringen for at beholde en vis mængde sødme? Og vil man gøre det ved at tilsætte sulfitter, filtrere eller måske pasteurisere med risiko for kedelige smagsændringer. Eller vil man lade den gære helt ud og kan lide en knastør cider.

Alle valg har indflydelse på smagen. I det store hele ser ciderprocessen sådan her ud (selvom nogle trin altså kan udelades eller erstattes med andre):

step by step.jpg

 1 - Høst

1 - Høst

 2 - Eftermodning

2 - Eftermodning

 3- Kværning

3- Kværning

 4 - Maceration

4 - Maceration

 5 - Presning

5 - Presning

 6 - Alkoholisk gæring

6 - Alkoholisk gæring

 7 - Omstikning

7 - Omstikning

 8 - Fermentering

8 - Fermentering

 9 - Flaskning

9 - Flaskning

 10 - Andengæring på flaske

10 - Andengæring på flaske

 11 - Degorgering

11 - Degorgering

 12 - Modning på flaske

12 - Modning på flaske