Et æble blir til cider


Rigtig cider begynder med et æble, der presses. Naturen selv sætter gang i ciderprocessen – gæren spiser sukkeret i mosten, som omdannes til alkohol, bobler og smagsstoffer. Det handler om gode æbler og optimale betingelser for gæringsprocessen.

Undervejs er der mange valg at tage. Vil man tilsætte en særlig gærtype (fx champagnegær) eller forlade sig på den vildgær, der sidder på skralden af æblerne? Hvor ofte vil man omstikke cideren? Vil man degorgere eller kan man lide sin cider cloudy? Skal der være restsødme i den færdige cider? Og vil man gøre det ved at tilsætte sulfitter, filtrere eller måske pasteurisere med risiko for kedelige smagsændringer. Eller foretrækker man en knastør cider.

Alle valg har indflydelse på smagen.

step by step.jpg

 1 - Høst

1 - Høst

 2 - Eftermodning

2 - Eftermodning

 3- Kværning

3- Kværning

 4 - Maceration

4 - Maceration

 5 - Presning

5 - Presning

 6 - Alkoholisk gæring

6 - Alkoholisk gæring

 7 - Omstikning

7 - Omstikning

 8 - Fermentering

8 - Fermentering

 9 - Flaskning

9 - Flaskning

 10 - Andengæring på flaske

10 - Andengæring på flaske

 11 - Degorgering

11 - Degorgering

 12 - Modning på flaske

12 - Modning på flaske