Cidereventyr i nordhavnen


  Cornelius Simonsen  - Chefen

Cornelius Simonsen - Chefen

  Martin Pedersen  - Mediedarlingen

Martin Pedersen - Mediedarlingen

  Emil Krøll  - Fermenteringsfantasten

Emil Krøll - Fermenteringsfantasten


HVAD ER DER I GÆRE?

I Danmark har vi æbler, der balancer skarp syre med æblekindet sødme. Vores ciderkultur derimod er totalt forarmet. Madkulturen har fået en overhaling af det ny nordiske køkken - det er tid til at nytænke drikkevarerne.

Vi vil vise, at æblecider kan være læskende og uhøjtidelig som en øl, kompleks som vin, sur som lambik og frugtig som nypresset most. I vores cideri i Københavns Nordhavn undersøger vi, hvad de danske æbler kan (og ikke kan). Vi kværner og presser æbler, gærer most til cider og håndtapper på små og store flasker - for cider kan gå både i brystlommen og i vinglasset. Noget skal drikkes friskt med fuld kadusj på æblesmagen, mens andet vinder ved en afspadsering på egetræsfade. Fælles for vores cidere er, at de er spontangærede (vi bruger den gær, der allerede sidder på skallen) og lavet på danske æbler med fokus på godt håndværk, nysgerrighed og madspild.

PRIVATE ÆBLER, LILLEØ OG COPENHAGEN CIDER FESTIVAL

Hvert år rådner 5 millioner kilo æbler i de danske haver. På Fyn er der tradition for, at man afleverer sin overskudsfrugt på mosteriet i Ørbæk, som presser most af den. Det er økologi og old school madspildsbekæmpelse uden mærkat. I år har vi fyldt nogle af vores fermenteringstanke med most fra de sprøde, usprøjtede æbler fra Fyn. Derudover får vi også specifikke sorter fra Lilleø ind, som vi justerer med og bruger i vores mindre cuvéer.

Vi laver også ciderworkshops sammen med det bæredygtige initiativ GroSelv, fordi rigtig cider i princippet er noget, som alle i besiddelse af en pose gode æbler kan lave. I Decideret arrangerer vi desuden Rigtig Cider – Copenhagen Cider Festival sammen med et par andre danske ciderforetagender, og vi er en del af Foreningen for Udbredelsen af Rigtig Cider.

DECIDERET CIDER  

Det begyndte en sensommerdag i Nørrebroparken i 2015. Fem gamle kammerater undrede sig over, hvorfor vi i Danmark ikke har kultur for at drikke god cider. I Frankrig, England og Spanien har man hver sine stolte traditioner og forædlingsteknikker. 

I august lånte vi kværn og presse og gik i gang. Vi samlede æbler i københavnske haver og endte med en lille produktion på ca. 100 flasker, som blev tappet i en garage ved Utterslev Mose. Året efter rykkede vi ind i en container under Bispeengbuen og lavede noget højeksplosiv cider, som vi håndtappede med frosne fingre. Grønttorvet var næste stop, hvor vi producerede 3000 L, som vi i sommeren 2018 hjulede ud til en række københavnske barer og specialkiosker. Da sommeren var slut var vi udsolgt. På det her tidspunkt lagrede vi cider på egetræsfade og 1000 L-tanke; de blev pakket i en 3x34, da vi flyttede på tværs af byen til Københavns Nordhavn. Og her bor vi nu og er i fuld gang med at producere vores årgang 2018 af gamle kendinge og nye eksperimenter.